schuren, schapen en appelbomen


opgave 'Casa Nova', 45 woningen in het landschap
opdrachtgever U-stal
locatie Schipluiden
team Frank de Volder, Marijke Bruinsma en Rob Brink
status Finalist
betrokken partijen Stadsgewest Haaglanden en gemeente Midden-Delfland

Het dorp Schipluiden is van oorsprong ontstaan uit de landbouw en later de scheepvaart. Lange linten met boerenerven kwamen samen bij het riviertje de Gaag. Nu ligt Schipluiden in het hart van Midden-Delfland. Dit belangrijke recreatie gebied is de achtertuin van de Randstad.
Het oorspronkelijke boerenerf vormt de inspiratie voor dit plan. Het voorerf werd gebruikt als siertuin met een prieel en een boomgaard. Het achtererf werd ingericht voor het nut; schuren, stallen, kippenhok en moestuin vormden de verbinding met de achtergelegen weilanden. Dit principe is vertaald in een tweetal eigentijdse erven: een dorps stenig erf en een landelijk groen erf. De woningtypes zijn geinspireerd op de oorspronkelijk Midden-Delflandse types zoals die in de omgeving nog veel te vinden zijn.
De stedenbouwkundige structuur van dorp wordt afgemaakt door een logische blokmaat aan te houden. Ook wordt de rand aangeheeld en wordt rondom deze kruising een nieuw pleintje gevormd. Dit pleintje is de koppeling tussen het dorpse erf aan de dorpzijde en het landelijke erf aan de weilandzijde.